En de Pluim is voor ... Schooltuin De Wielewaal

Van april tot de herfst bewerken zo’n 180 leerlingen van zes basisscholen in Nijmegen-Oost hun eigen moestuintje.

Zaaien, wieden en oogsten. Rabarber, radijs, courgettes, aardappelen, knoflook, bloemen en nog veel meer.

De leerlingen ontdekken waar hun eten vandaan komt en hoeveel werk erbij komt kijken voor het op hun bord ligt. Ze luisteren naar het lied van de vogels en leren hun naam. Sommigen zien voor het eerst een tor.

SchooltuinDeWielewaal 4Sinds 2010 bestaat Schooltuin De Wielewaal, aan de rand van Nijmegen, even voorbij het Hollands-Duits gemaal, aan het begin van de Ooijpolder. De Wielewaal pacht daar een vrij groot stuk land dat naast moestuinen ook een weiland en een struweel met spannende slingerpaadjes omvat.

De Wielewaal draait volledig op vrijwilligers, rond de dertien mannen en vrouwen die graag buiten werken en kinderen willen laten kennismaken met biologische groente- en bloementeelt. Hun inzet waardeerde DBW in 2016 met de zogeheten Stijn Buys Pluim: een erepenning, een oorkonde en een geldbedrag. De gift van 2500 euro ‘moest’ besteed worden aan de vrijwilligers zelf. In september 2017 volgden de Wielewalers van de geldelijke gift een workshop in de historische moestuin van koning Willem III, De Ommuurde Tuin in Wageningen.

Samen met anderen

SchooltuinDeWielewaal 2Een van de mensen van het eerste uur van schooltuin De Wielewaal is Gert Olthof. We treffen hem in oktober 2017, op het moment dat hij met al zijn kracht probeert een freesmachine in bedwang te houden. Nog een dag werk en dan zijn de schooltuinen winterklaar. In april kan weer een nieuwe groep kinderen de donkere klei bewerken. Elk jaar blijven er wel een paar enthousiaste kinderen ‘hangen’, vertelt Olthof. Met hun ouders huren ze dan een stukje land op het terrein om zelfstandig groenten te kweken.  

De opbrengst van de schooltuinen gaat voor een deel mee naar huis. De rest wordt verwerkt in gerechten voor het oogstfeest of verkocht aan mensen en bedrijven die De Wielewaal een warm hart toedragen, zoals De Natuurwinkel en enkele restaurants in Nijmegen. Met enkele andere organisaties bestaan overeenkomsten, zoals met De Ploegdriever, een vereniging die landschapsbeheer stimuleert en uitvoert. Zo grazen een paar weken per jaar schapen van deze vereniging op het weiland van De Wielewaal. Zonder de samenwerking met velen zou De Wielwaal niet kunnen bestaan.

Vervuld van tevredenheid

SchooltuinDeWielewaal 3Elk jaar opnieuw genieten kinderen volop van het werken in hun eigen moestuin. Hun enthousiasme en gedrevenheid spreken boekdelen, steeds weer. Onlangs ontving het bestuur van De Wielewaal een brief van de moeder van een leerling van de Maartensschool. Daarin vertelde ze vrij gedetailleerd hoe haar zoon geleidelijk was opgebloeid door het werken in de tuin. Ze eindigde aldus: ‘Misschien nog wel belangrijker dan dit alles is dat we door dit project een idee hebben gekregen over de toekomst van Levi. Hij vindt het fijn om op deze mooie rustige plek te zijn, hij groeit als hij ergens verantwoordelijk voor is en het geeft hem klusjes die gedaan moeten worden en daarna een voldaan gevoel. Dat geeft richting aan onze zoektocht voor later.’    Meer weten?  Ga naar www.schooltuindewielewaal.nl.
 

 

En de Pluim is voor ... Schooltuin De Wielewaal

FIN logo  ambi logo

(c) 2021 De Beide Weeshuizen