En de Pluim is voor ... Schooltuin De Wielewaal

Van april tot de herfst bewerken zo'n 180 leerlingen van zes basisscholen in Nijmegen-Oost hun moest eigenuintje.

Zaaien, wieden en oogsten. Rabarber, radijs, courgettes, aardappelen, knoflook, bloemen en nog veel meer.

De leerlingen ontdekken waar hun eten vandaan komt en hoeveel werk erbij komt kijken voor het op hun bord ligt. Ze luisteren naar het lied van de vogels en leren hun naam. Aantal zien voor het eerst een tor.

Sinds 2010 bestaat Schooltuin De Wielewaal, aan de rand van Nijmegen, zelfs voorbij het Hollands-Duits gemaal, aan het begin van de Ooijpolder. De Wielewaal pacht daar een vrij groot stuk land dat naast de naastgelegen ook een weiland en een struweel met spannende slingerpaadjes omvat.

De Wielewaal draait volledig op vrijwilligers, rond de dertien mannen en vrouwen die graag buiten werken en kinderen willen laten kennismaken met biologische groenten- en bloementeelt. Hun inzet heeft stichting De Beide Weeshuizen in 2016 met de waarde Stijn Buys Pluim, een oorkonde en een geldbedrag. De gift van 2500 euro wordt besteed aan de vrijwilligers zelf. In september 2017 volgden de Wielewalers van de geldelijke gift een workshop in de historische moestuin van koning Willem III, De Ommuurde Tuin in Wageningen.

Samen met anderen

Een van de mensen van het eerste uur van schooltuin De Wielewaal is Gert Olthof. We treffen het moment dat een freesmachine in bedwang te houden. Nog een dag werk en dan zijn de schooltuinen winterklaar. In april kan weer een nieuwe groep kinderen de donkere klei bewerken. Elk jaar blijven er wel een paar enthousiaste kinderen 'hangen', vertelt Olthof. Met hun ouders huren ze dan een stuk land op het terrein om zelfstandig te kweken.  

De opbrengst van de schooltuinen gaat voor een deel mee naar huis. De rest wordt verwerkt in gerechten voor het oogstfeest van verkocht aan mensen en bedrijven die De Wielewaal een warm hart toedragen, zoals De Natuurwinkel en enkele restaurants in Nijmegen. Met enkele andere organisaties bestaan ​​overeenkomsten, zoals met de Ploegdriever beheer en samenwerking. Zo grazen een paar weken per jaar schapen van deze vereniging op het weiland van De Wielewaal. Zonder de samenwerking met velen zou De Wielwaal niet kunnen bestaan.

Vervuld van tevredenheid

Elk jaar opnieuw genieten van kinderen volop van het werken in hun eigen moestuin. Hun enthousiasme en weerheid sprekende boekdelen, rossen. ontvangen het bestuur van De Wielewaal brief van de moeder van een leerling van de Maartensschool. aangekondigd ze vrij over hoe haar zoon geleidelijk werd opgebloeid door het werken in de tuin. Ze leverden aldus: 'Misschien nog wel belangrijk dan dit alles is dat we door dit project een idee hebben gekregen over de toekomst van Levi. Hij vindt het fijn om op deze mooie rustige plek te zijn, hij groeit als hij ergens verantwoordelijk voor is en het geeft hem klusjes die gedaan moet worden en daarna een voldaan gevoel. Dat geeft richting aan onze zoektocht voor later.' Meer weten? Ga naar www.schooltuindewielewaal.nl .
 

 

En de Pluim is voor ... Schooltuin De Wielewaal
En de Pluim is voor ... Schooltuin De Wielewaal

FIN logo  ambi logo

(c) 2021 De Beide Weeshuizen