Via rap, dans en vlog vertellen jongeren hun verhaal

Jongens die leren enthousiast rappen en beats maken, meisjes die vol passie dans- en vloglessen volgen.

Sinds het voorjaar van 2020 bekend cultuurhuis De Lindenberg en jongerenwerkorganisatie Bindkracht 10 zo'n driehonderd jongeren uit de Nijmeegse urban scene warm te maken voor het project On the Block. Naast de gemeente Nijmegen was onder meer stichting De Beide Weeshuizen een van de subsidiegevers.

Eind 2019 vond een pilot van On the Block plaats in de wijk Meijhorst: les in urban arts voor jongeren uit de buurt. Na het succes van deze proef zou de eerste echte lessenreeks vanaf maart 2020 starten, maar de maatregelen rondom corona proberenn roet in het eten; jongeren mogen niet bij elkaar komen. Rapper Jaromir Alphenaar, docent van On the Block, bedacht echter een alternatief. Hij zette een online rapwedstrijd op. Zo kon contact worden gehouden met de deelnemers. Bovendien was het een mooie kans om meer bekendheid voor het project te krijgen bij de doelgroep: jongeren uit Nijmeegse achterstandswijken die geen of nauwelijks aandacht hebben voor het reguliere culturele aanbod van De Lindenberg. De eerste van drie edities rapwedstrijd leverde al dertig deelnemers en 1200 kijkers op. Lorenzo, de winnaar van deze rapwedstrijd,

Vanaf de zomer van 2020 konden jongeren bij On the Block weer echt volgen in de diverse wijkcentra. Bij de jongens waren rap en beat-opname populair, bij de meisjes dansen en vloggen. Maar halverwege december doorkruisten coronamaatregelen opnieuw uitvoering van de activiteiten. Weer werd een toevlucht genomen tot online lessen en een online wedstrijd. De eerste editie van de rapwedstrijd in januari 2021 telde 25 deelnemers en 1012 kijkers, de derde editie, een maand later, vijftig deelnemers en 7155 digitale toeschouwers. Bij de finale maakte rapper Ronnie Flex deel uit van de jury. De eerste en tweede prijs, Hooge en Joella, mocht op bezoek bij de bekende Nederlandse producer Harun B, bij wie ze tracks mochten ontvangen en bekenden rapartiesten konden ontmoeten. De derde prijs ging naar Adolescene.

‘We hebben meer bereikt dan verwacht’, zegt Hiek Sparreboom, projectleider namens de Lindenberg. ‘Dat On the Block een zeer groot succes is, heeft absoluut te maken met de docenten Jaromir Alphenaar, Hamza Saai en Hosai Sed. Jaromir en Hamza laten jongens hun verhaal vertellen via de rap. Ze zijn voorbeelden, hebben zelf veel meegemaakt. Er zijn jongeren die niet durven praten over hun problemen thuis, op school of op straat. Bij de docent en in de groep voelen ze zich veilig. Via rap, dans of vlog durven ze eerlijk te zijn over de moeilijkheden in het leven. Dat jongeren hun verhaal kwijt kunnen en hun talent kunnen ontwikkelen is het allermooiste van On the Block.’

Op dit moment, april 2021, kan On the Block vanwege de corona nog steeds niet werken zoals bedoeld, omdat slechts een klein aantal tegelijkertijd mag samenkomen. Acht jongens uit Dukenburg en Nijmegen-Noord krijgen drie kwartier per week les in rap en beat opnames. Dat zijn er zestien van de zeer vele gegadigden.

In het project On the Block werken De Lindenberg, Talis, Sterker Sociaal Werk en Bindkracht 10 samen. Subsidies zijn afkomstig van de gemeente Nijmegen, het Fonds voor Cultuurparticipatie, De Beide Weeshuizen en Vivace.

Via rap, dans en vlog vertellen jongeren hun verhaal
Eerste prijs
Tweede prijs
Tweede prijs
Via rap, dans en vlog vertellen jongeren hun verhaal
Derde prijs

FIN logo  ambi logo

(c) 2021 De Beide Weeshuizen