Skip to main content

Financieel jaarverslag 2023

Met een gedisciplineerd beleggingsproces, uitgevoerd door de financiële commissie aan de hand van een duidelijk beleggingsstatuut, heeft de stichting De Beide Weeshuizen het jaar 2023 afgesloten met een positief resultaat. Spreiding over de diverse beleggingsmarkten en regelmatig contact met de bank, bleek opnieuw een goede aanpak. 

De financiële commissie heeft conform het beleggingsstatuut niet alleen de taak toezicht te houden op het financiële beheer van de stichting De Beide Weeshuizen, maar adviseert ook beleidsvoorbereidend het College van Regenten. Hiertoe is de financiële commissie in 2023 twee keer bijeengekomen. Bij deze vergaderingen waren ook vertegenwoordigers van de bank aanwezig.

In het kader van de ANBI wordt verzocht een standaardformulier te publiceren waarin onder meer inzage wordt verstrekt in de staat van baten en lasten 2023. Het standaardformulier voor de ANBI vindt u hier.

Sociaal jaarverslag 2023

In 2023 kwam de bestedingscommissie twaalf keer bijeen om aanvragen voor financiële steun te bespreken en te beoordelen. De aanvragen betroffen (mede-)financiering van projecten en financiële steun aan individuele personen.

Projectaanvragen

In 2023 werden bij stichting De Beide Weeshuizen achttien projectaanvragen ingediend. Het ging hierbij om grote en kleine projecten, waarbij grote en kleine bedragen waren gemoeid. Van de achttien projectaanvragen in 2023 heeft het College van Regenten acht aanvragen geheel of gedeeltelijk gehonoreerd. Zeven aanvragen zijn afgewezen en drie aanvragen werden ingetrokken omdat in de hulpvraag op andere wijze was voorzien.

In 2023 heeft DBW twee eindejaarsuitkeringen uitgekeerd van ieder € 2.500,-.

Individuele aanvragen

In 2023 honoreerde stichting De Beide Weeshuizen zesenveertig aanvragen voor een studiebijdrage. Een studieaanvraag werd afgewezen en drie werden ingetrokken. Er was een aanvraag voor een sport- en/of clubbijdrage. Deze aanvraag is toegekend. Ook waren er zeven overige individuele aanvragen. Van de ingediende overige individuele aanvragen zijn vier aanvragen gehonoreerd. De aanvragen voor een studiebijdrage betroffen met name bijdragen voor schoolgeld, schoolboeken, laptops, licenties en tegemoetkomingen in de reiskosten. De overige individuele aanvragen betroffen (aangepaste) fietsen, de laatste kosten van een beugel voor een achttienjarige jongen en inrichtingskosten voor jongeren die onverwacht voor het eerst, onder begeleiding, zelfstandig gaan wonen.

Vrijwilligersprijs 2023

De Stijn Buys Pluim 2023, de vrijwilligersprijs van stichting De Beide Weeshuizen, is uitgereikt aan de vrijwilligers van Quiet Nijmegen. Quiet zet zich in voor Nijmegenaren in armoede. Met behulp van lokale sponsors maakt de stichting het leven voor mensen die weinig geld hebben net even leuker. Door te praten over armoede wordt begrip gecreëerd. Armoede kan iedereen overkomen.

Voorbeelden uit 2023

  • DBW heeft bijgedragen aan het realiseren van een schooltuin op een school voor kinderen van vier tot achttien jaar, die onderwijs aanbiedt voor leerlingen met een specialistische ondersteuningsbehoefte. Er zijn moestuintjes gemaakt, kruidenborders, speelgelegenheden en mogelijkheden voor onderwijs. Daarnaast heeft de tuin en het speelplein een buurtfunctie.
  • Aan een organisatie is subsidie verleend voor het organiseren van vakantieweken voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar oud die anders niet op vakantie kunnen omdat het gezin in armoede leeft of omdat de thuissituatie zodanig is dat even vakantie welkom is.
  • Financiering van laptops, licenties, schoolboeken en lesgeld voor leerlingen van een ROC
  • DBW heeft bijgedragen aan de kosten voor tweetalig onderwijs en aan de kosten van studiebegeleiding
  • DBW heeft voor een jongere de kosten voor deelname aan een Gymnaestrada vergoed
  • DBW heeft de aanschaf van enkele fietsen mogelijk gemaakt
  • Donatie ten behoeve van een hiphopprogramma waarin gedurende een jaar maandelijks een laagdrempelige inloopmiddag werd georganiseerd met workshops om gezamenlijk muziek te maken. Ook werden op vaste avonden in de week muziekstudio’s ter beschikking gesteld voor jongeren die geen geld hebben om een studio te huren.
  • DBW heeft subsidie verleend aan een organisatie die jongeren opvangt die (bijna) niet meer naar school gaan, vaak naar aanleiding van psychische klachten. Deze jongeren zijn na school vaak eenzaam. De organisatie biedt een veilige plek waar deze jongeren zich gehoord en gezien voelen en waar ze ontdekken welke talenten ze hebben. Er worden activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd.
  • DBW heeft zak- en kleedgeld voor één jaar gegeven aan een stichting die meisjes opvangt die in de problemen zijn geraakt. Het gaat vaak om meisjes die verstrikt zijn in de twee culturen waarmee zij zich verbonden voelen. De cultuur van de Nederlandse samenleving waarin ze leven en de cultuur van thuis.